sobota 12. mája 2012

BALÍK Z ČESKEJ REPUBLIKY

Po dlhšom čase k nám opäť zavítala pani sekretárka s balíčkom v ruke.  Predpokladali sme, že nám ho poslali naši českí kamaráti zo ZŠ Stráž alebo Mnichovice. Tešili sme sa, čo zaujímavé ukrýva.



























Aké však bolo naše prekvapenie, keď sme sa dozvedeli, že prišiel z úplne iného českého mesta - z Dvora Králové. Táto škola sa do nášho spoločného medzinárodného projektu prihlásila síce o niečo neskôr, ale po celú dobu pracuje na rovnakých úlohách ako my. Na internetových stránkach sme si vyhľadali jej polohu a vzdialenosť, v akej sa nachádza od našej školy ( 308 km).






 






Z balíčka ako prvý vypadol ich vysmiaty psí maskot. V priloženom slovníčku sme si prečítali, že sa volá podľa mesta, z ktorého prichádza - Dvořáček. Má chlpaté uši aj nohy a superovský nos. Mäkkučký, kožený, skoro ako naozajstný. Neodolali sme a všetci sme si museli naň siahnuť. Prišiel vyobliekaný v krátkom tričku so zvieratkami. To preto, lebo mesto Dvůr Králové je známe najmä vďaka svojej nádhernej zoologickej záhrade. Zahŕňa najväčšiu kolekciu afrických zvierat v Európe, tropické pavilóny Vtáčí svet, Svet dinosaurov, Vodné svety, pavilóny šeliem, ľudoopov a slonov... 
















Vďaka priloženým propagačným materiálom vieme o tomto meste omnoho viac ako doteraz. V historickom centre mesta sa nachádza: kostol sv.Jána Krstiteľa so 64 metrovou kostolnou vežou, námestie T.G.Masaryka olemované meštianskymi domami, 20 metrová Šindelárska veža strážiaca vstup do mesta a Mestské múzeum. Pri pohľade na Tyršovo kúpalisko sme si len tíško povzdychli. Tak toto našim českým kamarátom závidíme asi najviac. A najmä v tomto sparnom počasí.
















Keď sme sa dostatočne poprehrabovali v obrázkoch, obrátili sme svoju pozornosť na malý slovníček, ktorý bol súčasťou balíčka. Obsahoval 10 otázok, na ktoré sme našim kamarátom mali odpovedať. Zaujímalo ich, aké krúžky sú na našej škole, čo robievame vo voľnom čase, kam chodievame na výlety, či sa v triede staráme o nejaké zvieratko, ktoré jedlá nám najviac chutia v školskej jedálni... V odpovediach sme sa predbiehali, jeden druhého prekrikovali, pani učiteľka nestačila zapisovať. Potom sme slovníček vložili spolu s Dvořáčkom  do balíka a poprosili pána školníka, aby ho poslal späť domov. Už sa mu určite cnie za jeho mestom a deťmi, ktoré ho na potulky po spriatelených školách poslali. Sme zvedaví, kedy sa z ciest vráti náš maskot a aké novinky nám prinesie.




2 komentáre:

  1. Ale jak tak koukám, tak jste v balíčku kromě Dvořáčka měli i Vilíka z Mnichovic.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Včielku sme našli, len sme nevedeli, že sa volá Vilík a prichádza z Mnichovíc. Asi sa mu niekde po ceste stratil sprievodný slovníček.

      Odstrániť